NPF-guiden

NPF-guiden ger dig en vägledning kring NPF - information om diagnoserna, hur man kan söka hjälp i samhället och vilka aktörer man kan vända sig till.

Bok- och filmtips

Det finns en uppsjö av böcker och filmer som handlar om personer med NPF och som kan vara lite mer underhållande än de vanliga faktaböckerna. Sådana tips på böcker och film finns här.

 

Böcker

 

"Underbara ADHD: den svåra superkraften" - Georgios Karpathakis, entreprenör och grundare av organisationen Underbara ADHD. Hans sommarprat var ett av 2015 års mest uppmärksammade, där han berättade om sitt liv med ADHD. Lyssna här.

 

Boken innehåller fakta från den senaste forskningen, men framför allt finns här hans handfasta tips om hur man får vardagen att gå ihop - och gör adhd till en styrka.

 

”Jag är ju så jävla easy going” – Jenny Jägerfeld, vinnare av Augustpriset 2010 för sin bok ”Här ligger jag och blöder”.

Boken är en roman för unga vuxna och handlar om Joanna som har ADHD och en tuff familjesituation. Hon lever nära misärens gräns på grund av vuxna som inte kan eller vill ta sitt ansvar. När familjen sedan inte har råd att köpa Joannas medicin försöker Joanna desperat hitta ett sätt att få fram pengar.

 

”I huvudet på Colin Fischer” – Ashley Edward Miller och Jack Stentz, 2014

Boken är en ungdomsroman som handlar om Colin Fischer. Colin är fjorton år och har Aspergers syndrom. Han tycker inte om att någon rör vid honom, inte ens hans föräldrar. Däremot har han ett fantastiskt minne! När en pistol hittas i skolmatsalen är Colin den enda som kan lösa fallet.

 

”Djurvänner” – Anton Marklund 2011

Boken är en roman för vuxna som handlar om den autistiske sjuttonåringen Johannes. Föräldrarna älskar sin son men sörjer förtvivlat att han inte är som alla andra. Djurvänner är en skildring av isolering och utsatthet, berättad ur flera perspektiv.

 

”Betraktaren” – Belinda Bauer, 2013. Nominerad till 2013 års CWA Gold Dagger för ”Årets bästa kriminalroman”.

Boken är en deckare för vuxna och handlar om Patrick Fort. Patrick dissekerar en kropp på anatomilektionen. Bit för bit avslöjas personens sanningar för honom och samtidigt en hel kedja av lögner som hotar Patrick själv. Livet är tillräckligt komplicerat för Patrick som har Aspergers syndrom utan att han ska behöva utreda ett mordfall också.

 

Film

 

”I rymden finns inga känslor” – En svensk långfilm från 2010 av Andreas Öhman med skådespelarna Bill Skarsgård och Cecilia Forss.

Filmen handlar om 18-åriga Simon med Aspergers syndrom som försöker hjälpa sin äldre bror att hitta en flickvän.

 

”Till dig som inte har adhd”- En kortfilm från 2014 skriven av Jessica Hjert Flood på Nestor förlag.

En text med förhoppningen att väcka tanke, igenkänning, föreståelse och öppna upp till diskussion. Se filmen på Youtube.

 

”Mozart and the Whale” – En amerikansk långfilm från 2005 av Ronald Bass med skådespelaren Josh Hartnett.

Filmen är en kärlekshistoria mellan två personer med Aspergers syndrom vilket sätter käppar i hjulet för deras romans.

 

Här har vi samlat länkar till artiklar och videoklipp där olika personer berättar om hur det är att leva med diagnos.

 

Rapparen Petter Askergren berättar om sin ADHD-diagnos i Aftonbladet.

 

Elin Mårtensson skriver en krönika om hur det är att leva med ADHD.

 

Musikproducenten och Idol-jury medlemmen Anders Bagge berättar om sin ADHD-diagnos – ”Jag trivs bättre med mitt liv nu”. 

 

Samir Badran, realitystjärna och medverkande i Melodifestivalen 2015, berättar om sin uppväxt med ADHD.


“Jag är sjuk huvudet” är en podcast av och med Jessica Ekman (diagnos: depression, GAD) och Viktor Åkerblom (diagnos: ADHD). Syftet med podcasten är att dela erfarenheter och diskutera psykisk ohälsa och ifrågasätta de normer och värderingar som idag definierar vad vi kallar ”friskt”.

 

Artisten och bloggaren Viktor Frisk med viktiga ord som alla borde veta om ADHD.

 

Komikern Måns Möller berättar om livet tillsammans med sin autistiske son.

 

Hockeymålvakten Linus Söderström som väljer att kalla sina diagnoser ADHD och Aspbergers syndrom för särbegåvningar.