NPF-guiden

NPF-guiden ger dig en vägledning kring NPF - information om diagnoserna, hur man kan söka hjälp i samhället och vilka aktörer man kan vända sig till.

Fritid

För att man ska må bra är det viktigt att man har saker och aktiviteter i sitt liv som man tycker om. Men det kan vara svårt att ta vara på fritiden och känna att man orkar efter en lång dag på jobbet eller i skolan.

 

Efter en lång dag kan det vara svårt att varva ner och koppla av. Även om man inte arbetar eller går i skolan kan det vara svårt att ta vara på den lediga tiden. För att få lite koll på hur man kan få en mer stimulerande fritid kan man följa dessa tips.

 

 

Översikt

 

För att få en bra översikt över sina fritidsaktiviteter kan man titta i sin kalender och försöka svara på dessa frågor:

 

  • Vad gör jag bara för att det är roligt eller för att må bra?
  • Ser min kalender ut som jag vill att den ska göra?
  • Hur kan jag få min kalender att se mer ut som jag vill när det kommer till fritidsaktiviteter?
  • Finns det någon tidigare hobby eller intresse som jag kan återuppta?

 

Planera

 

Precis som man bokar in jobb och möten kan man på samma sätt boka in sina fritidsaktiviteter i kalendern. Då blir det oftast så att man faktiskt kommer iväg om man har avsatt tid för dem. Att boka in saker med andra kan också vara ett bra sätt att se till att aktiviteten blir av.

 

Förutom att boka in sina fritidsaktiviteter kan man även försöka planera tiden utefter hur man mår. Är man alldeles slut på kvällen kanske det inte är då man ska planera in aktiviteterna. En morgonpromenad med en vän eller en springtur på lunchen kanske passar bättre.

 

 

Hitta nya aktiviteter

 

Det finns många olika sammanhang och föreningar man kan gå med i för att testa aktiviteter och träffa nya människor. Idrott, friluftsliv, kultur, politik – det finns organisationer och föreningar inom en massa områden. Många arrangerar aktiviteter som inte kostar något. Många kommuner, arrangörer och föreningar har kalendarier på sina webbplatser där man kan få information och tips om evenemang och aktiviteter.

 

 

Ledsagarservice

 

Innebär att man kommer ut på vardagliga fritidsaktiviteter utanför hemmet med hjälp av en ledsagare. Läs mer under stöd till familjen, socialtjänstlagen och LSS.

 

 

Kontaktperson

 

En medmänniska som kan hjälpa i samband med fritidsaktiviteter, besöka dig i hemmet för att hjälpa till att minska känslan av isolering. Läs mer under stöd till familjen, socialtjänstlagen och LSS.

 

Ett annat sätt att engagera sig på fritiden kan vara att söka kontakt med intresseorganisationer.

 

Läs mer om exempel på intresseorganisationer här.