Om ens barn har NPF innebär det ofta att man som förälder har många kontakter med olika personer i samhället. För att underlätta samarbetet med de som ansvarar kan man göra en samordnad individuell plan, SIP.
Sedan 2010 ska samhället enligt lag erbjuda samordningsstöd i form av en SIP. Det ska erbjudas till familjer med barn som har en eller flera NPF-diagnoser och som har behov av samordning av insatserna. En SIP upprättas med alla iblandade (t ex socialtjänsten, skolan eller habiliteringen) där man tillsammans lägger upp en plan för hur man ska arbeta tillsammans. I planen ska följande finnas med:
Om man vill göra en SIP ber man sin kontakt i kommunen eller landstinget om hjälp att kalla till ett möte. Ibland är det någon från kommunen eller landstinget som föreslår en SIP och kallar till mötet. Samtycke måste alltid ges innan en SIP kan påbörjas. Ditt barn kan ge samtycket själv om hen vill och kan, annars är det föräldern som ger samtycket. Samtycket kan vara skriftligt eller muntligt.
Läs mer om vad SIP innebär här eller här.
Källa: 1177.se och SKL.se